SHARING OF THOUGHT

Life is really miserable. Ups and downs is always there. At the same time it helps us a lot to stand up still and moving forward. We may falling down a lot but yet we still try to stand up again. No matter what.

Friday, April 29, 2011

Between Life and Death..

What im gonna say?

hurm..tomorrow would be my first final paper for this semester. i hope i can do better than before. most fully, i really hope i can achieve my target this final.. (AMIN!)

this sem, i gonna take short sem. i think i have pick a right decision this time. thats the only way for me to avoid the problem. huhu... maybe, this will be hard time to my little bro. (he always miss me..hehe).. but in positive view, it is good for me... hehehehe

whatever it is.. GRACE, U CAN DO IT.. BEAT IT!! (ada kaitan kah" beat it"? haha)

Sunday, April 24, 2011

::With WHO should i talk to?::

dear Bloggie, (zaman dulu biasa cakap dear diary.)

Kepada siapa patut aku luahkan isi hati aku ni. Semenjak aku balik ke sini, (rumah) tak de pon aku rasa tenteram. Makin susah hati adalah. Hurm... Aku tau ada sesuatu yang berlaku dalam rumah ni cuma aku tak tau apa dia. Entah la.. Bukan aku nak menaruh syakwasangka.. tapi gerak hati aku yang cakap macam ni. There is something hidden from me. Since aku balik sini, aku tak banyak cakap pon waima ngan mamy aku sedangkan sebelum ni, ada je yang aku cakap ngan mak aku walaupun sikit. Tapi sekarang, something wrong there...

Bloggie,

Aku tak tau macam mana nak cakap. (Ulangan dari ayat atas). Entah la... nak aku berdoa, aku rasa DIA pon dah jemu dengar doa2 aku. Minta benda yang sama..tapi aku rasa masih juga macam ni. Ke sebab aku tak ikhlas? Hurm... (God, sorry talk front and back about u..)

Bloggie,

Apa ptt aku buat sekarang ni bloggie? Nak aku lupakan? X boleh...sbb bukannya org lain pon. Nak aku sibuk2, takde bukti utk aku sibukkan. Argh!!! tension aku macam ni. Kat rumah sendiri pon tak rasa tenteram. Aku nak nangis sgt2...tapi mcam mana?? ADuh!!! Menyesal aku balik sini time revision week. Baik aku stay je kat kuching. Buat bodoh je... Lbh baik aku tak tau daripada tau. Tapi bagus juga aku tau, sekurang2 nya aku dah bersedia.

Dalam hal ni, memang aku akan salahkan orang tu. (Adalah..) Aku peduli apa. Aku dah besar... umur aku dah 22 tahun. Aku tau apa yang aku buat. Nak dia marah aku, marah la. Aku tau, tak ada siapa yang akan bela dia nanti andai kata hal ini memang terbongkar. Nak malu buat apa. Aku takkan malu. Biarlah orang kata aku tak hormat dia. If nak aku hormat dia, hormat orang lain dulu. Fikir sebelum buat benda yang memang menyusahkan diri sendiri dan orang terdekat. Aku tau, mungkin aku suatu hari nanti akan buat keputusan yang terburu2..(bukan bunuh diri k... Bukan smpai thap tu... Tak sanggup aku... Tkut wei!!!) Aku pernah buat keputusan tu yang lepas.. hahaha...smpai kan org tu suruh aku mnta maaf ngn dia... sorry.. i will never say sorry to that ***** because ***** not deserve it. Want my apologize? Never... I will never forgive and never forget.. only for that damn thing. Want to know why, because ****** had hurt a lot about me.

Bloggie...

Aku rasa ni je lah yang mampu aku cakap sekarang... Selebihnya... Nanti2 lah aku cakap lagi...

p/s : Relaks... Calm down... jangan biarkan emosi menganggu ko. Think wisely babe...

Friday, April 22, 2011

Holy Thursday...Good Friday...

HOLY THURSDAY
Merupakan hari Khamis Putih or Holy Thursday. Pada masa ini lah, saat Tuhan Yesus berada di kalangan pengikutnya buat kali terakhir. DIA makan bersama pengikut nya dan pada saat itu juga dia sememangnya tahu, salah seorang di kalangan pengikut-Nya mengkhianatinya. Selesai Dia makan, dia mencuci kaki pengikutnya. Dan mengatakan bahawa mereka sdah bersih...
Dan, pada hari itu juga dia ditangkap oleh tentera Yahudi dan di bawa menghadap Pontius Pilatus..

GOOD FRIDAY

Hari yang merupakan hari Jesus disalibkan. Dia telah diadili oleh kaum Yahudi dan mengatakan Dia harus dihukum bunuh.. Disalibkan. Setelah diadili, Baginda diiring ke Bukit Golgota dengan memikul kayu salib. Pada masa ini lah, pelbagai dugaan berlaku kepada Baginda. Sehinggalah ke saat Baginda disalibkan dan dimakamkan...

My Personal Opinion :

Hurm...pendapat peribadi aku? Kalau secara keseluruhannya daripada pemahaman aku setiap kali ikut upacara keagamaan seperti ini... Kadangkala timbul gak dalam minda aku ni.. Kenapa mesti Baginda menanggung dosa semua umat di dunia ni terutamanya pengikut Dia? Dan kenapa pula orang pada zaman dulu kejam sangat sampai menyeksa Dia macam tu? Tadi, masa sesi pembacaan injil iaitu pada saat Jesus diadili, entah kenapa dalam ati aku tiba2 aku nak marah dgn perilaku yang diaorg buat kat Jesus. Aku pun tak tau kenapa... Mungkin sebab aku dah mula faham sedikit demi sedikit.. Bukan lah aku cakap aku x faham langsung dulu... tapi sekarang ni aku rasa macam aku dah terbuka sikit pemikirannya. Timbul perasaan cuba nak menyangkal... (Wakakaka...i'm doubting my own belief??) Bukannya apa, entahlah... perasaan yang kata macam ni.,, hehehe...

Overall, aku memang PERCAYA ada nya Tuhan. Cuma aku kasihan kan Jesus yang sanggup jadi penebus dosa dunia padahal yang sepatutnya bertanggungjawab dengan dosa manusia ialah Manusia tu sendiri. Mungkin aku ada salah dalam keluarkan kenyataan ni... Jadi , aku akan cuba untuk mengkaji dan memahami lagi tentang hal ni... Wah..sungguh tinggi cita2 ku ini... ehehe.. tapi, mana lah tau kan satu hari nanti... impian jadi kenyataan..

Apa2 hal, Happy Good Friday..

Thursday, April 21, 2011

Adeh...adeh...sakit btol rasa kepala ni.. rasa macam kena cucuk2 ja...adoh2... fenin!! fenin!! tulun!!


Tuesday, April 19, 2011

No Title..

hurm..apa aku nak cakap ni?

Waaaa!! mood nak stdy ilang... huhuhu.... sabor je lah...
dah la first paper ekonomi moden... Oh my Godness!! Semua topic di cover dalam final... huhu.. Grace..study... study....

oh... aku dalam dilema..apa ptt aku bt? oh...tidak...

tadi aku tgk2 FB aku..(aktiviti utama bila mnghadap laptop yg ada line tenet). Aku nampaklah status sorang member aku ni in relationship ngan sekian2..(d nemu sapa nyak sawai..haha) hehe... hebat..hebat.. wakaka..

Terdetik di hati, bila tyme aku ni? Asyik single dan sentiasa menyingle je ni.. Bila dah lama sgt single, boring juga.. tapi nanti bila dgr member2 komplen pasal partner diaorg, perasaan tak nak bercouple pon ada ga.. bukan apa, aku ni bila dah bercouple nanti, mula2 je amik berat..pastu lama2 ko buat hal ko, aku buat hal aku... hahahahaha...(kejam sungguh beta ini..) ada ke patut macam tu? Hurm..Lu pikir lah sendiri..

Adalah satu hari tu, nak pergi amik adik aku balik dari sekolah..mak aku tnya aku...

Mak : Mana handphone ko? X bawa ke?

Aku : Ada...ni kat tepi pintu ni.. (tyme tu aku drebar)

Mak : ingat kn ko x bawa..tgk sblm ni handphone tu x blh lepas dr tgn...asyik tekan2 je keypad tu .....(dgn muka slamber nye)

aku : macam mn nk tekan2 kalau xde org nk bermsg ngn aku... almaklum la, anak mu ini tiada kekasih hati..(dush2!! rasa tersindir dgn kata2 sendiri) ...

moralnya dari kisah benar antara aku dan mak aku ni, nampaklah perbezaan aku yg sgt ketara semasa dan selepas bercouple..

Mr.X pon blom jumpa... mungkin DIA nak test aku kot... bagi aku enjoy puas2 lu sbb DIA tau aku jenis yg tak suka dicontrol. Sebab bila aku dicontrol, aku akan semakin suka memberontak tp memberontak dalam diri sendiri.(oh..seksa nya bila dalam situasi macam tu)...

Harap2 bersabar la ye cik Grace. Sekarang ni, ko fokus je lah ngn stdy ko. Kang stdy x kemana, cinta melayang hilang dibawa angin ... Eseh..bermadah...

p/s : Mr.X...Coming soooooooooooooooooooooooooonnnn...(maknanya, LAMA lagi la tu..)

Monday, April 18, 2011

keep thinking..

erm...actually ada something yg aku nak ceritakan...tapi tak tau macam mana nak cakap. Entah lah..mcam mn nak susun ayat ni..

psal study week... erm, tujuan aku nak balik cuti ni kunun nya nak tenangkan hati kat rumah, erm tau2 sampai rumah hati tak tenteram pun. X tau kat mana nak tenteram kan ati. Sembahyang? Yes, He do listen to me but do i listen to HIM? hurm... aku kira nak tenteram kan hati jumpa mak bapa dan adik2.. memang dah senang ati jumpa diaorg tapi ada satu benda yang aku rasa hilang. Apa yg hilang? Aku pon masih mencari..

Aku dapat rasa perbezaan bila jauh dan dekat ngn family.. Mungkin sebab hati aku ni lain sikit kot. Dah biasa berdikari, so bila jauh xde rasa apa sgt.. Rindu? erm..rindu ada tapi bukan extravaganza rindu nye tu...

Apatah masalah aku ni...

p/s : Grace, relaks and be cool k...

Saturday, April 16, 2011

|- Revision week...@miri -|

yeah....akhirnya balik juga aku ke miri. aku smpai semalam...15 april...naik flght air asia...penerbangan tambang murah.. NOW EVERYONE CAN FLY...
plg x sangka2 la kan...blh sma flght ngn dato seri dr.khalid..slah sorg pemimpin dr parti pembangkang. erm.. tu tanda nya dato sri sma2 nak menikmati tambang murah la...n nk jimat badget.. kan bdget dh abis utk berkempen kat sarawak ni... hehehe...

hari ni aku jadi drebar mak aku..awal2 pagi dah kena bgn..pergh...kira awal la bgn kol 6.30 am..tak pernah2... ahhaha.. nak antar mak aku pegi mengundi pnya pasal... kena la.. aku? blom lgi mndaftar jdi pengundi...**oh...rasa tak bertanggungjawab betul sbg rakyat malaysia khasnya sarawak..**

balik2 tu, pegi plak rmh sedara sebelah bapa... ada sembahyang utk mndiang datuk sedara aku yg bru dah meninggal seminggu lbh rasanya... erm.. dlm sibuk2 sesi sembahyang tu, ada juga la pasal pilihan raya ni jadi topik.. erm..aku sendiri pon buntu.. wah..kebluran..sbb apa yg aku nmpak sasaran parti pembangkang ngn kerajaan sama je..masing2 nak memerintah. nnt bila dah memerintah, janji2 smua dah hilang...dgn yb2 tu skali ilang tak tau pi mana... biasala kan, adat bertanding rebut jawatan ni..msg2 menuding jari...ckp sekian2 ni salah, sekian2 tu betul..alahai.... jadi...rakyat jelata...pandai2 lah memilih... kalau aku la, aku pilih pemimpin berdasarkan personaliti.. bkn psl hensem tak hensem...cantik tak cantik...tp pasal aura dia... mcm mn aura dia tu... sndiri2 la rasa... :)

argh..ngntok... tdo la... ingt nak lyn anime...tp mata dah ngantok giler...maka lbh baiklah aku tdor,... nnt esok blh stdy... eseh, semangat ni nak stdy... FINAL....

Tuesday, April 5, 2011

..Mimpi Buruk..

:(... ni kisah aku yg asyik mimpi buruk je....

dah lebih kurang seminggu la aku asyik mimpi2 buruk ni. apa la kaitan mimpi2 aku ni ngan kehidupan aku pada masa datang...? huhu... nak kata aku percaya kt mimpi pun bleh juga.. nak kata aku x percaya kat mimpi, xbleh jadi. bukan lah bermaksud aku membelakangi agama aku.. sebab kadang2 mimpi aku tu salu je jdi knyataan. hurm... sekarang ni aku dah tkut nak tdo petang waima tdo malam.. huhu... tp tuntutan alam tu penting, tu la aku kena tdur... huhuhuhu

ada benda buruk ke nak jadi kat aku? atau pun kat family2 aku? hurm... aduhai....
susah hati btul...
tambah plak dgn asaimen yg blom settle lagi ni..adeh2...

harap2 la mimpi2 ni xde apa2.. plg pon jauhkan lah...

Ya Tuhan,
Lindungilah hamba mu ini daripada sebarang malapetaka. Lindungi lah juga ahli keluarga ku daripada sebarang kecelakaan. Kau berkatilah kami semua daripada kejahatan. Hanya pada-Mu aku berdoa dan memohon pengharapan. Amin.


Sunday, April 3, 2011

Techno-ism...?

wakaka...

sejak kebelakangan dan ke depan ni...aku asyik layan lagu techno jak...
haha...

mungkin lagu ni bagi aku semangat nk teruskan keja kut... hehehehe

hehehehe

Jennifer Lopez without Pitbull - On The Floor (Electro House Remix)

wakaka....
sejak kebelakangan dan kedepan...aku salu jak layan lagu techno...
kenapa aku layan?
aku layan pon mungkin sebab lagu ni bagi otak aku fresh..dgn bdan2 aku skali goyang...
hahaha...

ni salah satu lagu yg aku suka...

lagu dari J.Lo n Pitbull... :)

Saturday, April 2, 2011

Love or Hate?

..
kesejukan di CAIS. dah berapa jam aku n the geng bertapa lam CAIS ni.. buat asaimen social theory. utk presentation esok... huhu... waa...keja aku? dah siap...cuma nak update sikit2 jak.,...


hurm...searching for something? aku pon tak tau apa bnda yg aku nak search... sbb bnyak bnda yg aku nak "search2..." huhu...

.....


Nak cari sesuatu bagi mengubati luka di hati .... setakat ni hanya DIA je la yg dapat mengubat hati ni. Sebab DIA mmg selalu ada...aku je yg tak perasan kehadiran DIA. kadang2 tu aku lupa terus psl DIA.. oh...jahatnye aku...:(

Erm.... pasal soal hati dan perasan sekarang ni..I'm 55% dah recover... yg lain2 kena ambil masa yang agak lama.... kena tengok keadaan juga ... buat masa sekarang ni, aku ada kawan2 yang selalu ada di sisi aku. untuk buat aku happy and sentiasa mendengar keluhan aku... :) Thanks buddies!!

Pengalaman macam ni dah banyak beri pengajaran kat diri aku sendiri.. Jangan terlalu sayang dengan sesuatu tapi jangan pula terlalu benci dengan sesuatu. Biar kan je dalam keadaan biasa. Buat macam tak de apa pon yang jadi wpon sayang atau benci tu ada. Bila dah terlalu sayang, ia boleh melukakan. Bila dah terlalu benci, boleh juga jadi benda yang kita paling sayang tanpa kita sedar. Sebab tu lah orang kata, pengalaman mengajar kita...


Kepada sahabat-sahabat...terpulanglah samada nak sayang atau benci ada di dalam hati. Selagi kita rasa apa yang kita buat tu betul and tak myusahkan diri sndiri ..teruskan... tapi kalau sebaliknya, berhenti trus...




:: Side Dish ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...