SHARING OF THOUGHT

Life is really miserable. Ups and downs is always there. At the same time it helps us a lot to stand up still and moving forward. We may falling down a lot but yet we still try to stand up again. No matter what.

Monday, April 30, 2012

Community Work @ Kabong, Saratok

dear bloggie... 

Kepenatan aku hampir habis hari ni sbab sehari suntuk aku habiskan masa di atas tilam dgn bertemankan Mr.Spongebob aku. HEhehehe... 3 hari yg lepas, aku n kawan2 sekelas join program khidmat masyarakat kat Kabong, Saratok. Pengalaman msa kat sana memang tak dapat dilupakan. Bnyk benda kmi dh share and buat bersama sepanjang program tu diadakan. Ni kat bawah aku cerita la skit2 kronologi program kitaorg. 

26 April 2012 :
 Kami semua berkumpul kat tempat yg dh ditetapkan. Oleh sbb aku tgl kat luar, aku tunggu kat flat aku je la. Dgn kwn2 yg lain. Perasaan tu tak payah ckp la. Memang dh tak sbar la nk tgk keadaan kat sna kan? Kitaorg berkumpul sblm pkl 2. Kami pergi guna 2 buah bas. Sebelum smpai kat Kabong, kitaorg singgah kat Sri Aman utk makan malam. Jalan2 la kjap kat sri aman. Wpon bnyak kedai yg dh tutup. Hehehehe.. Dlm bas aku, mcm2 bnda berlaku. Aku yg entah mcm mn tetiba boleh jadi pramugari. Gara2 bas tu ada lampu kecil mcm dlm flght. Mngsa aku sapa lgi kalau bukan Si kema foreber gebu tu.. Dlm bas yg aku naik tu mmg bising la. Tmbah2 lagi kroni2 aku yg tak reti2 berhenti bercakap. Sampai kat Chalet, aku trs amik kunci dgn sorg pakcik yg jga chalet and bhgi2kan la mereka2 ke tmpt tggl msg2.. Oleh kerana aku dlm team management, kmi seramai 9 org, (4 pompuan, 5 laki) terpaksa la tggl serumah. Ni smua utk kesenangan kami buat kerja dn berbincang. Kami yg team management ni tidur dlm pkl 3 pagi sbb sblm tu nak bncgkan pasl program keesokan. Dn juga ada masalah yg berlaku mlm tu jga. Adoi..pening jga la kpala aku.. 

27 April 2012 : 
Ok..hari pertama. Pagi2 dh bngun. Kejutkan smua peserta program. Kami yg management pun bersiap2 nk susun kan dorang smua. Pagi tu sarapan pagi kami disediakan oleh Persatuan Nelayan. Kami pn bergerak la ke pasar Kabong sbb restoran persatuan tu letaknye kat pasar kabong. Sarapan tepi sungai mmg best. Tmbh2 plak, kmi rasa makanan tradisional kat situ. Satu makanan yg first time aku makan and sedap iaitu "suman". Makanan ni di buat dri tepung pulut. Pastu letak la sotong ke, udang ke..or ikan. Pastu bungkus macam bungkus otak2..Pastu panggang. Pergh!!! SEDAP!! Sampai ada la bebrapa org bdk laki ni pegi tapau suman dlm poket vest dorg.. Yg ni la kenangan yg tak blh dilupakan oleh aku. Lepas sarapan, kitaorg bergerak ke bas. Entah mcm mn aku dn 5 org dlm team management blh kena tgl bas. Maka, pagi2 lagi kmi berenam berjalan kaki sejauh 2 km nk pergi ke smk kabong yg x jauh dri chalet kami td. Perasaan tu tak pyh ckp la. MEMANG SPEECHLESS!!!! Mcm mn lah kmi ni blh tertggl? X puas hati la dgn 3 org lagi team management yg dh msk dlm bas tu. Tmbh lagi walkie talkie dorang x on. Aduhai... Takpe..exercise. Smpai kat skolah, smua kitaorg berpakat xnak tgur dorg 3 org tu. Lbh2 lgi si Azeanto. Sbb dia sptnya yg lbh peka, dia plak blh tglkn kitaorg yg mcm tu je. Panas la jga dlm hati ni. Petang plak, kitaorg ada sesi bersama Majlis Daerah Saratok. Mcm biasa la... ceramah simple je. Dh hbs ceramah, berjalan2 la kt pasar saratok. Dlm berjalan2 tu, aku n Vie ikut pn. norain beli barang utk program health keesokn hari nye.. Beli sabun, kipas, stove gas.. Mcm2 la yg jadi masa beli tu... Susah nak cerita.... Mlm plak, aktiviti biasa. Kami dr management ada la buat aktiviti refleksi secara kumpulan. Buat kat pantai and ada unggun api. 

28 April 2012 : 

Haaa... pagi 28 hb kmi buat aktiviti bersama kanak2 tadika di bwah kelolaan Kumpulan Health. Yg ni mmg syok la..lbh2 lgi bila berkerumun dgn knak2... Happening la..hehehe...Balik tgh hri, kitaorg lunch and bersiap sedia nak turun ke tepi pantai utk sesi memukat ikan. Pglamn ni mmg syok la.. Wpon aku x ska mndi pantai, tpi dpt msuk dlm pantai sambil memukat tu syok jga la.. Tapi x lama la..sbbnye aku kena sengat2 manja oleh obor2. Aduhai... Bkn aku sorang la.. yg lain pun ada juga yg kena. Tapi bkn smua. Malam pula, ada mjlis penutupan.. Sblm tu kami mkan bersama JKKK Kampung. Waah... Msa tu baru kami tahu yg pddk kpg yg mngkn tgk persembahan kmi dlm 2-3 ribu org. Pergh!! Dorg yg buat persembahan mmg nebes abs la.. Bukn apa jga mlm tu rmai org, mjlis tu pun bersempena dgn lawatan daripada PM tempoh hri. Lps tu plak, malm yg sama ada artis jemputan. Ani Mayuni buat persembahan. Memang ramai orang la! Aku, Vie n Azeanto mmg bertungkus lumus la.. Tetiba jadi AJK Protokol utk handle "artis2 UNIMAS". Hahaha..Sambutan dri org kpg mmg best la.. 

29 April 2012 : 

Hari terakhir kitaorg kt Kabong. Kitaorg adakan gotong-royong bersama penduduk kpg. Rumah yg jdi pilhan kitaorg rumah En. Bharom. Kitaorg tolong tukarkan atap en bahrom n bersihkn kwsan skitar perumahan en.bahrom. Dh hbs aktiviti smua, entah mcm mn, tetiba je aku menangis. Aku menangis bila tgk muka en.bahrom. Entah kenapa je air mata aku kluar. Perasaan aku time tu mmg cmpur2 la.. Menangis sbb sdih dgn keadaan en.bahrom. Dlm msa yg sma menangis sbb akhirnya penat lelah utk program ni dh habis. Waaa..... Selesai je gotong royong, kami pun balik ke chalet n siap2 nak check out. Yg ni, kami siap2kan diri, simpan brg dlm bas... byr penginapan n mkan.. Dn smuanya... Aku, masuk2 dlm bas..Trs tdur. Skali aku sdar dh smpai kat simpang Sri Aman. Kitaorg bhnti kjp nak g toilet... Smpai kt rh dlm pkl 8 lbh cmtu. Mata aku mmg dh kuyu abs la.. Ngantok sgt2.. 

Overall, program ni hbs dgn jaya nya. Dgn sokongan n bantuan dri kwn2 terutamanya team management, smuanya dpt berjalan dgn lancar. Hehehehe..hrp2 lpas ni dpt la jga ke chalet tu. Skadar utk berjalan2 je... :D 

Sekian
Love, 
Gracie
muahmuahmuah!! 

Monday, April 23, 2012

Some of Memory From Jogja

dear bloggie, 

Bawah ni adalah sebahagian daripada gmbr class trip aku ke Yogja dgn comrade2 aku yg seramai 12 org.. Ada bnyk lgi gmbr lain, tp tu la...bnyk sgt. Kalau nak tgk lg yg lain2 tu, blh la view kat FB (klik la...) aku ye.. Hehehe... 



 Di Airport Kuching sebelum ke LCCT. 

 View Gunung Merapi dari flight 

 Semasa aktiviti kemasyarakatan bersama kanak-kanak. Mereka sangat happy. Lebih2 lg bila tgk majoriti kami berbadan comel dan gendut.. HEhehehe

 Selepas sesi diskusi dgn pelajar IR, UGM. On the way nak ke Koperasi UGM, sempat la bergmbar kat sini..

 SYOK!!! View dari atas kat Candi Borobudur. Cantik kan?? 

 Aku dah capai thap nirwana??Hehehe...Rasa mcam bermimpi dapat menjejakkan kaki kat candi ni. 

 Depan Candi Mendut, candi kecil sebelum ke Borobudur. 

 Aku ngan housemate, roomate, classmate, n schoolmate aku, Firah. Muka yg sgt lapar. And kami merasa masakan yang 100% masak dgn bhn asas ialah mushroom. Org Jogja panggil mushroom, Jamur. Sangat SEDAP! 

 Lepas lunch, kami ke Gunung Merapi. Ni pandangan dari kaki gunung. Cuaca panas, tapi angin sejuk. Best! Ni kira pasca letusan slps beberapa tahun yang lepas. Can't believe dpt tgk real gunung berapi. AWESOME! 

 Ni kat Pantai ParangTritis.Kawasan pantai lebih kurang mcm kat Malaysia. Cuma bezanya warna pasir kat pantai ni warna hitam.. 

 Ni, masa sunset.. Aku n Bos program trip ni, KEMA. Cantik tak view kat blkg kitaorg tu?? Hehehe.. 

Tu la antara sebahagian gambar trip aku. Lepas ni ada trip ke Kabong. Wah..mmg traveling abis la aku bln april ni.. Hehehe...Semoga trip kali ni, bawa bnyak kenangan and memori.. Ye la,sbhgian dri kwn2 dh nak grad. Aku je msh stay... Hehehe... 

sekian dri aku yg comel. 

Love, 
Gracie
muahmuah! 


Friday, April 13, 2012

:: Bye Yogjakarta ::

dear bloggie....

Hari ni kami balik ke Malaysia, tanah air tercinta. Setelah hampir seminggu stay kat sane, pengalaman yg dpt mmg syok abis. Kalau dulu mcm angan2 mat jenin je nak tengok Candi Borobudur. Tp sekarang angan2 tu mnjadi nyata.. Rasa mcm bermimpi pun ada dapat melawat candi. Lepas tu pergi pula ke kaki Gunung Merapi yang memang terkenal dengan letusan gunung berapi beberapa tahun yang lepas. Suasana kat sana sgt2 seronok. And aku juga dpt naik scrambler yg selama ni aku idam2kan. Nak cerita bnyak psl trip ni, mmg tak terkata. Nanti2 lau ada msa, aku akn upload beberapa gmbr best sepanjang berada di Yogjakarta.

p/s: online skjp di Changi Airport. :D

love,
gracie
muahmuah!!

Sunday, April 8, 2012

:: Kota Yogjakarta ::

dear bloggie...

Waaa....akhirnya selamat sampai di Yogjakarta selepas entah berapa lama entah kami kena melalui jam dan perjalanan yg sgt memenatkan kat airport and flght. First impression masa smpai di Kota Ilmu ni, WOW!!!!!!! Betul2 meriah. Dgn poster yg besar n bnyak.. tmbh lg org2 di sekitar sini.. Ditambah kan lgi dengan keadaan jln rya yg mmg penuh dgn motorcyclist... Pergh!! Rs cam racing pon ada jga... Plg penting, anak2 ikan di sini pun blh tahan!! HAHAHA!!

Memandangkan hari ni ada free, ada lah di antara kami berjalan2 di sekitar pasar Malioboro. Brg2 kat sini memang murah and blh ditawar. HEHEHE... Tp risiko pickpockets and peminta sedekah kat sini mmg tinggi. Teringat td masa kmi otw nak ke hotel, teksi yg bwa kami ke hotel berhenti di trafik light. Masa tu la ada sorg pompuan ni buat persembahan kat dpan kereta. Mmg mcm sinetron dlm tv3 tu la.. Hehehe...

Esok, program kami diteruskan dgn aktiviti bersma kanak2 di Taman Kanak-Kanak Masjid Kampus UGM. Harap semua berjalan dgn lancar dan baik lah.

Memandangkan dah penat sgt ni, n esok kna bgn awal. Maka aku pun nak mengundurkan diri la.. Nak tidor..

Selamat tidur!

Love,
gracie
muahmuah

Wednesday, April 4, 2012

:: Holiday Gonna Started ::

dear bloggie...

Hari ni Holy Thursday or Khamis Putih. Antara hari persiapan untuk semua umat Kristian Katolik untuk sambut Good Friday n Easter. Aku harap aku sempat pgi church ptg nnt. Ye lah, memandangkan aku ada kelas petang ni. Harap x lambat la.. Huhuhu..

Beberapa hari lgi aku akan bertolak ke Yogja. Tak sabar juga nak pegi Yogja. Dlm msa yg sama tkut jga. Hrp semua berjalan dgn lancar and selamat. Selamat pergi dan selamat pulang. AMIN! Balik dari Yogja nanti, haaaa... pening masih ada. Assignment nye...field trip ke Kabong, Saratok. Alahai..seramnye la aku pegang duit banyak ni.. Sapa nak rompak, sila la rompak bank ye.. Jgn rompak aku. HAHAHA.. (kepala biul dah)

Ok lah..memandangkan kelas nak start dah. AKu pon kena la mngundurkan diri. HAHA.. Kelas Inter Eko.. Pening kepala aku. Nasib baik xde kira2..

Love,
gracie
muahmuah

Monday, April 2, 2012

:: Mid term Exam ::

dear bloggie..

Hari ni aku ada mid term exam. Waaa...semoga dapat jwab dgn baik dan cemerlang serta gemilang.!!! HAHAHA...

Apa2 pon aku ada stdy mlm tdi.. Baca mana nota yg ptt den memorize masa mandi. HAHAHA... mujarab tu skill aku..

Saje je nak update blog...smntara masih ada kesempatan dlm kelas ni. YEAH!!!

Good luck to me!

love,
gracie
muahmuah

:: Side Dish ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...